Jolleinfo

Om jollegruppa

Utskrift E-post
Jolleseiling i Os Seilforening
 
2023 - En ny start
Jollegruppen har desverre lagt inaktiv i mange år. Men nå tar vi opp tråden og satser på nytt.
Det planlegges nå for reoppstart, i første omgang med organisert optimistjolleseiling for nybegynnere.
Våren 2023 planlegger vi informasjonskveld, rekrutteringsdager og sommerskole. 
Følg oss på facebokk - Os Seilforening - Jollegruppe - der lgger vi ut informasjon fortløpende.
 
For mer generell info om jolleseiling i Os Seilforening, se under: Er det noe du lurer på er det bare til å ta kontakt.
 
Målgruppe
Jolleseiling er en aktivitet som passer både barn og voksne. Os Seilforening ønsker å skape et godt sosialt miljø i foreningen og hovedmålgruppen for jolleseiling er hovedsakelig barn og unge mellom 8 og 15 år. I tillegg disponerer foreningen båter som egner seg godt for ungdom fra ca 14 år og oppover. Vi forsøker også å gi de viderekomne et tilbud om regattatrening og støtte opp om deltagelse i regattaer og samlinger på lokalt og nasjonalt plan i den grad det er interesse for dette.
 
Formål
Os Seilforening ønsker først og fremst å lære barna å bli trygge på sjøen. Ved lære å håndtere en seiljolle under ulikeforhold lærer man både respekt for sjøen og naturkreftene. Samtidig gir det stor glede å kunne mestre en liten jolle og forstå hvordan kreftene kan utnyttes til både fart og spenning under trygge forhold.
 
Foreldre/foresatte og barn sammen
Jolleseilingen er ikke som annen fritidsaktivitet for barn. Forutsetningen for at barna skal ha det hyggelig og trivelig er at foreldre/foresatte deltar selv i aktivitetene.Slik sett er jolleseiling en foreldredrevet aktivitet.Foreldre/foresatte må delta i klargjøring og rigging av båter, utsett til sjø, bidra med hjelp når barna skal ha på vester m.v. Og ikke minst, klesskifte når kalde hender og føtter skal varmes.Selvsagt er det fullt mulig av flere foreldre deler på å delta hver gang, men det forutsettes at foreldrene selv ivaretar dette hensynet.
 
Sikkerhet ved jolleseiling
Jolleseiling er en trygg og sikker aktivitet. Foreningen disponerer flere følgebåter og det er alltid flere voksne med følgebåt like i nærheten av de som seiler.Før eller siden vil ender ofte jolleseileren i vannet. Med skikkelig redningsvest, gode klær og følgebåt med foreldre få meter unna, er dette som oftest en viktig og nyttig erfaring for en liten kommende seiler. Det er en viktig erfaring også å kunne håndtere en slik situasjon.
 
Båtene våre
Foreningen disponerer 5 optimistjoller i god stand. I tillegg har foreningen 2 sniper og en tokrone.Optimistjollene egner seg svært godt for barn fra 8 år og oppover til rundt 14 år. Snipene egner seg godt for ungdom fra 13-14 års alderen avhengig av seileferdigheter.Tokronen er ideell som opplæringsbåt med en voksen og 2-3 barn eller 2-3 ungdommer eller 2 voksne.
Som følgebåter disponerer foreningen en 14 fots Askeladden samt en RIB.
  
Foreningen har naturligvis begrenset med båter. Om det er mange som vil seile, er det naturlig at det byttes på båtene. Dette gjøres for eksempel ved at 2 går sammen og deler på en båt og bytter på å seile. De minste kan også seile 2 i en båt. Det er også fint om de som er yngst seiler sammen med en mer erfaren første gangen.
 
Hva er kravene for å være med på jolleseiling?
 
Krav til de deltakende barna:
- Du må ha lært å rette deg etter anvisningene som instruktøren gir
- Du må ha med deg en voksen(foreldre/foresatte/slektning eller lignende) på hver trening
- Du må like sjø, vann og båt
- Du må kunne svømme
 
Krav til sikkerhet:
Barn under 11 år skal ha sin egen typegodkjent redningsvest på seg under hele treningsøkten med mindre instruktør gir annen beskjed.(ikke flytevest, patron/oppblåsbar eller andre flyteplagg.
Barn som seiler optimist skal ha med seg nødvendig komplett klesbytte
Barn skal være godt kledd, lett praktisk og vindtett/vanntett yttertøy, varm underbekledning, gjerne med stilongs selv om det er sommer (!) Lue og enkle tynne hansker er absolutt å anbefale.
Vi anbefaler tørrdrakt, men dette er ikke et krav.
Barn over 11 år kan ha flyteplagg
 
Krav til foreldre/foresatte
- Du må se betydningen av å delta på jolleseiling sammen med barna
- Du må avse tilgjengelig tid og like å gjøre ting sammen med andre
- Du må forstå at jolleseiling for barn ikke er et sted man "leverer barna" og "henter dem" når de er ferdige med treningen.
- Du forstår at du som foresatt er ansvarlig for barnets sikkerhet - også under treningen.
- Du er forberedt, er godt kledd, har tilgjengelig tid og forstår at et godt miljø er et miljø der alle bidrar.
 
Hva koster det å være med på jolleseiling?
Seiling kan være en meget dyr sport på for den som planlegger regattadeltakelse og konkurranser på høyt nivå. Os Seilforening ønsker å gjøre seiling tilgjengelig for alle gjennom overkommelige kostnader.
 
Deltakelse er gratis men du må være medlem av Os Seilforening. Medlemsavgift pr år for juniormedlem finner du på våre nettsider.I tillegg til avgift pr år som juniormedlem, vil det påløpe utgifter til skikkelig redningsvest (også for foreldre/foresatte som skal være med). Dersom barnet synes jolleseiling er gøy, kan det være lurt å gå til anskaffelse av en god tørrdrakt. I tillegg kan det komme utgifter til enkel mat under trening eller andre mindre utgifter som det deles på blant deltakerne. Enkelte arrangement (eks. sommerskole) vil kreve egen deltageravgift.
 
Mange muligheter
Os Seilforening holder til i gode fasiliteter på Strøno. I umiddelbar nærhet finner vi antakelig Norges beste område for sjø og båtliv. Dette prøver vi å utnytte på flere måter. Det er i utgangspunktet kun graden av deltagelse og engasjement fra barn og foreldre som sett grensen hvor hva vi kan få til sammen.
 
Treff: 11569